Diaporama

Regler om formueforholdet mellem ægtefæller over landegrænserne

{ PUBLIE_LE } : 15/06/2024 15 juin juin 06 2024

Emnet har relevans ved både skilsmisse og ved dødsfald.

Hvad gælder for skandinavere, der har fast ejendom i Frankrig ?

En kort gennemgang af hovedreglerne.
 EU Forordning nr 2016/1103 trådte i kraft i Frankrig d. 29.02.2019
Den omhandler indførelse af et forstærket samarbejde i Europa paa området for kompetance, lovvalg, anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser i sager vdr formueforhold mellem ægtefæller.
 Forordningen finder anvendelse paa formueforholdet mellem ægtefæller. Men regulerer ikke skatte og afgiftsmaessige spørgsmål mellem landene.
Forordningen regulerer spørgsmålet om anvendelig lov.
Dette emne har betydning for adkomsten til den faste ejendom i Frankrig ved skilsmisse og ved dødsfald.
Emnet har også betydning for hvordan ægtefællerne kan disponere under ægteskabet. Og emnet har betydning i forhold til ægtefællernes kreditorer.

3 regelsæt gaelder i Frankrig afhængig af tidspunktet for ægteskabets indgåelse:

ægteskab indgået før 1992
Almindelige fransk ret finder anvendelse ( retspraksis Guethertz) Hovedreglen er, at stedet, hvor ægtefællerne havde deres første bopæl efter ægteskabets indgåelse, er afgørende for hvilket lands ret, der finder anvendelse. Det pågældende lands ret finder anvendelse på alle aktiver uanset i hvilket land de befinder sig. Det gaeldende tilknytningskritrium er permanent under hele ægteskabet.

ægteskab indgået mellem 1992 og 29 januar 2019
Haag konventionen af 14 marts 1978 finder anvendelse. I henhold til konventionen er hovedreglen, at det er loven i den stat, hvor ægtefællerne havde deres foerste saedvanlige opholdsted, der finder anvendelse. Men dette tilknytningskritrium er ikke permanent. Konventionen fastsætter 3 tilfaelde, hvor lovvalget automatisk ændres, Herunder hvis manden efterfølgende flytter til et andet land og bor der i minimu 10 år, så finder det nye bopælsland’s ret anvendelse.

ægteskab indgået efter 29 januar 2019
 EU Forordning nr 2016/1103 finder anvendelse på formueforholdet i ægteskabet fsv a ægteskaber indgået efter d. 29 januar 2019 .

Og forordningen finder anvendelse på ægteskaber indgået før den dato, naar ægtefaellerne efter 29 januar 2019 ved ægtepagt har foretaget valg om anvendelig lov.

I henhold til forordningen kan ægtefaellerne aftale hvilken lov, der skal finde anvendelse på formueforholdet mellem dem. I mangel af lovvalg er det loven i det land, hvor ægtefællerne har deres første fælles opholdsted efter ægteskabets indgåelse, der finder anvendelse. Der gælder et princip om Universal anvendelse.

Den lov, som efter forordningens kriterier skal finde anvendelse, finder anvendelse uanset om det er loven i en stat, som har tiltrådet forordningen eller ikke.

Danmark ikke tiltrådt forordningen. Frankrig har tiltrådt forordningen. Det betyder, at når forordningens regler medfører, at dansk ret er anvendelig på formueforholdet mellem to ægtefæller, der har fast ejendom i Frankrig, så vil dansk ret blive lagt til grund i Frankrig.

Kun én lov finder anvendelse på alle aktiver .

Før EU forordningen kunne ægtefæller vælge at foretage en opdeling af anvendelig ret på deres formueforhold fsv a fast ejendom, de ejer i forskellige lande  (lex rei sitae). Således kunne ægtefæller vælge, at fransk ret skulle finde anvendelse på deres fælles ejendom i Frankrig selvom deres formueforhold i øvrigt var underlagt dansk ret. Det er ikke længere muligt.

Kun én lov finder anvendelse på alle aktiver, uanset hvilket land de ligger i. Det betyder således at det ikke længere er muligt for danskere med fast ejendom i Frankrig at indgå fransk ægtepagt om Communauté universelle. Ved en fransk ægtepagt om « Communauté universelle » kunne skandinaviske ægtefæller med fællesbørn, eller med særbørns udtrykkelige godkendelse, aftale at den faste ejendom i Frankrig i ægtefællernes levende live var fælleseje og ved den første ægtefælles død blev udlagt til den længstlevende ægtefælle til fuld ejendom, uden at der skulle skiftes i Frankrig.
Den længslevende ægtefælle blev automatisk ejer af den faste ejendom i Frankrig ved den første ægtefælles død. Sådanne ægtepagter kan ikke længere indgåes.

Ægtepagter om Communauté universelle, som er indgået før 29.02.2019 er fortsat gyldige.


Hvis du og din ægtefælle bliver skilt, og ejer fast ejendom i Frankrig er det vigtigt at afklare, hvem der udtager den franske ejendom og på hvilke vilkår. Skilsmissen og bodelingsoverenskomsten skal tinglyses på ejendommen i Frankrig og der skal udstedes nyt skøde.
Du er velkommen til at kontakt Advokat Bettina MONSONEGO MEINECHE med henblik på en uforpligtende samtale, hvis emnet har relevans for dig.

Tel: 00336 07 93 58 48
E-Mail: bettina@bmmavocat.com

Bettina MONSONEGO MEINECHE
Cannes d. 15.06.2024

{ HISTORIQUE }

<< < 1 > >>
{ BANDEAU_IE_TITRE }

{ BANDEAU_IE_TEXTE }
OK